Even mijn hart luchten..

Er is iets wat mij van het hart moet.. En ik heb een tijdje getwijfeld over óf en hoe ik het schrijven zou, omdat ik niemand het harnas in wil jagen en vooral niet “die zoveelste zeur” wil zijn, maar kort geleden hoorde ik van iemand de prachtige zin:

“Als je geen onderdeel bent van de oplossing, ben je onderdeel van het probleem.”

Die zin blijft nu maar in mijn hoofd hangen, vooral omdat ik het hier meer dan 100% mee eens ben! Dus, heb ik besloten om er toch eens goed voor te gaan zitten en mijn hart te luchten over een probleem: het probleem met ons klimaat.

En terwijl ik dit typ, hoor ik een aantal mensen in mijn omgeving alweer luid zuchten. “Dat milieugedoe kan ik echt niet meer aanhoren.” Is mij laatst nog toegestuurd in een boos WhatsAppbericht en dat is iets wat wel vaker wordt gezegd in mijn omgeving. Mensen zijn een beetje klaar met dat “gezeur om je in te zetten voor het milieu”. En dat snap ik wel, echt. Je woont tenslotte op een planeet waar we er maar één van hebben, dus waarom zou je je daar voor inzetten? Wat maakt het jou uit dat de aarde langzaam kapot aan het gaan is? Daar heb jij toch niks mee te maken, jij leeft gewoon lekker je leven en daar heb je de aarde niet bij nodig.
Of toch?

Natuurlijk wel. Dus kap gewoon met dat egoïstische gedoe! Nietsdoen is ondertussen geen optie meer (en eigenlijk nooit geweest). Wij mensen hebben de natuur buitengesloten, alsof we er geen onderdeel van zijn en het niet nodig hebben. Terwijl dat natuurlijk de grootste koeienstrontooit is!
Begrijp me niet verkeerd, ik wil echt geen heilige spelen en heus niet dat we allemaal als blootvoetige hippies alle bomen gaan knuffelen, maar ik wil me ook niet meer stilhouden om maar niemand per ongeluk te beledigen…

De Bramble Cay-mozaïekstaartrat
Ondertussen is vorig jaar namelijk het eerste zoogdiersoort officieel uitgestorven door de klimaatverandering! De Bramble Cay-mozaïekstaartrat (melomys rubicola) leefde op het Great Barrier Reef. Het was een klein knaagdiertje dat leefde op het eiland. Sinds 1998 is het deel van het eiland dat bij vloed boven de waterspiegel uitsteekt afgenomen van 4 hectare naar 2,5 hectare. Hierdoor nam de vegetatie op het eiland af en ging ongeveer 97% van het leefgebied van de knaagdieren verloren.

Er zijn onderzoekers die met wetenschappelijke studies hebben besloten dat als we op deze manier doorgaan, we over vijftig jaar afscheid kunnen nemen van een derde van alle dieren- en plantensoorten die op de aarde leven. Dit enkel door de klimaatverandering.
Dus laten we er met z’n allen voor zorgen dat het niet zover komt! Dat we over vijftig jaar nog steeds kunnen genieten van “onze” planeet en haar prachtige natuur en dieren!

A life on our planet
Een tijd terug kwam de documentaire van David Attenborough (een groot voorbeeld voor me) op Netflix: A life on our planet. De documentaire is een soort van getuigenis van Sir Attenborough. Waar hij met al zijn andere natuurdocumentaires liet zien hoe mooi de aarde is, laat hij in deze documentaire vooral zien wat voor een zooitje de mens ervan heeft gemaakt! De film is een soort tijdlijn, waarin op pijnlijke wijze zichtbaar wordt hoe de wereldpopulatie stijgt en wilde natuur verdwijnt.

Aan het begin van de documentaire laten ze zien dat er in 1937 2,3 biljoen mensen op de wereld leven en er nog zo’n 66% wilde natuur is. In 2020 hebben we 7,8 biljoen mensen en nog maar 35% wilde natuur over. Voor mij was de documentaire een soort reality check dat we echt actie moeten ondernemen met z’n allen!

Het hoeven echt geen grote levensveranderende acties te zijn, zolang we maar niet NIKS meer doen. Wat ik zelf lastig vind, is dat mensen altijd met vingers naar elkaar wijzen. Ik krijg, als vegetariër, vaak de vraag waarom ik dan nog wel leren schoenen draag. We winnen er niks mee als we elkaar maar op elkaars fouten wijzen, volledig vrij van hypocrisie leven kun je niet.
Het is belangrijk dat de dingen die je verandert bij je passen. Als je ver van je werk woont en echt allergisch bent voor een volle trein, word het veel lastiger om dagelijks de fiets naar het werk te pakken en dus houd je dat waarschijnlijk niet lang vol. Kies dus veranderingen uit waar je volledig achter staat en vol voor kunt gaan! Maar geef ook niet te snel op, wanneer je iets nieuws probeert.. Het veranderen van gewoontes heeft tijd nodig. 😉

Wat zou je kunnen veranderen?
Zoals ik al zei, zijn er veel kleine dingetjes die je kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan je eetgewoontes, plasticgebruik of de verwarmingen in huis. Hieronder een kleine opsomming met dingen die je kunt proberen voor een beter planeet!

– Eet minder/geen vlees;
– Vervang de auto wat vaker voor de fiets of trein;
– Pak eerst een dikke trui en lekker dekentje voor je de verwarming aanzet;
– Zet de verwarming al wat eerder uit voor je de kamer verlaat, het blijft nog wel even warm;
– Zet de lampen uit als je niet in een ruimte bent;
– Scheid het afval zoveel mogelijk;
– Bewaar restjes van je maaltijd voor een volgende dag;
– Douche korter;

En een ander erg belangrijke: gebruik minder plastic!
– Neem zelf een tas mee naar de winkel, zodat je geen nieuwe hoef te kopen;
– Koop waar mogelijk losse stukken groente/fruit die niet in plastic zijn verpakt;
– Neem zelf een zakje voor je groente/fruit of broodjes mee, ipv de plasticvariant uit de winkel;
– Neem je lunch mee in een bamboe broodtrommel, ipv plastic (boterham)zakjes;
– Vervang je plastic tandenborstel voor één van bamboe;
– Koop verpakkingsloze douche en shampooproducten, zoals bijv. de shampoobars van Lush (en als je het helemaal goed wilt doen, neem dan vegan producten!);
– Vervang andere wegwerpproducten zoals scheermesjes, wattenstaafjes en -schijfjes voor bijv. bamboevarianten;

En voor de dames onder ons: vervang je tampons en/of maandverband! Er zijn uitwasbare maandverbanden/ondergoed of een menstruatiecup. Deze kun je allemaal hergebruiken! Dat is niet alleen goed voor het milieu (een vrouw gooit gemiddeld zo’n 10.000 tampons of maandverbanden weg in haar leven), maar ook prettig voor je portemonnee.

Er zijn nog zoveel meer dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen aan een beter milieu! De dingen die ik hierboven benoem, probeer ik zelf ook allemaal zoveel mogelijk te doen. Laat me weten wat jij doet of gaat doen! Heb je nog ideeën of dingen die je zelf doet voor onze planeet? Deel ze hieronder!

Laten we er samen voor zorgen dat we minder ijsbeertjes vermoorden en nog een lange tijd van onze prachtige planeet en al haar bewoners kunnen genieten. We zijn het ze verschuldigd. ♡


Gerelateerd bericht

43.319 gedachten over “Even mijn hart luchten..

 1. “After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Thanks!”
  דירות דיסקרטיות בבת ים

 2. XEvil – the best captcha solver tool with unlimited number of solutions, without thread number limits and highest precision!
  XEvil 5.0 support more than 12.000 types of image-captcha, included ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Steam captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 and (YES!!!) ReCaptcha-3 too.

  1.) Flexibly: you can adjust logic for unstandard captchas
  2.) Easy: just start XEvil, press 1 button – and it’s will automatically accept captchas from your application or script
  3.) Fast: 0,01 seconds for simple captchas, about 20..40 seconds for ReCaptcha-2, and about 5…8 seconds for ReCaptcha-3

  You can use XEvil with any SEO/SMM software, any parser of password-checker, any analytics application, or any custom script:
  XEvil support most of well-known anti-captcha services API: 2Captcha.com, RuCaptcha, AntiGate.com (Anti-Captcha), DeathByCaptcha, etc.

  Interested? Just search in Google “XEvil” for more info
  You read this – then it works! ;)))

  http://xrumersale.site/

  LolitaDek6625

 3. XEvil – the best captcha solver tool with unlimited number of solutions, without thread number limits and highest precision!
  XEvil 5.0 support more than 12.000 types of image-captcha, included ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Steam captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 and (YES!!!) ReCaptcha-3 too.

  1.) Flexibly: you can adjust logic for unstandard captchas
  2.) Easy: just start XEvil, press 1 button – and it’s will automatically accept captchas from your application or script
  3.) Fast: 0,01 seconds for simple captchas, about 20..40 seconds for ReCaptcha-2, and about 5…8 seconds for ReCaptcha-3

  You can use XEvil with any SEO/SMM software, any parser of password-checker, any analytics application, or any custom script:
  XEvil support most of well-known anti-captcha services API: 2Captcha, RuCaptcha, AntiGate (Anti-Captcha), DeathByCaptcha, etc.

  Interested? Just search in YouTube “XEvil” for more info
  You read this – then it works! ;)))

  http://xrumersale.site/

  LolitaDek2476

 4. XEvil – the best captcha solver tool with unlimited number of solutions, without thread number limits and highest precision!
  XEvil 5.0 support more than 12.000 types of image-captcha, included ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Steam captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 and (YES!!!) ReCaptcha-3 too.

  1.) Flexibly: you can adjust logic for unstandard captchas
  2.) Easy: just start XEvil, press 1 button – and it’s will automatically accept captchas from your application or script
  3.) Fast: 0,01 seconds for simple captchas, about 20..40 seconds for ReCaptcha-2, and about 5…8 seconds for ReCaptcha-3

  You can use XEvil with any SEO/SMM software, any parser of password-checker, any analytics application, or any custom script:
  XEvil support most of well-known anti-captcha services API: 2Captcha, RuCaptcha, AntiGate.com (Anti-Captcha.com), DeathByCaptcha, etc.

  Interested? Just search in Google “XEvil” for more info
  You read this – then it works! ;)))

  http://xrumersale.site/

  LolitaDek8286

 5. Перейдя по ссылке https://mw-dom.ru/ можно познакомиться с организацией, функционирующей с 2011 года и специализирующейся на изготовлении каркасных домов.Дома создаются за 30—45 дней.Материал — архангельская древесина, а благодаря собственному производству в Московской области есть возможность сэкономить около 100 тысяч рублей.Гарантия дается на один год.Компания уже выполнила больше, чем 390 проектов.На главной странице есть статьи о лучших материалах для строительства, макеты каркасных домов, примеры работ и много других полезных моментов.

 6. Перейдя по ссылке http://meteo.by/tourism/moscow.html можно ознакомиться со статьей, в которой рассказывается о том, что гостиницы в городе Москва самые дорогие.Их стоимость зависима от многих аспектов.На сайте расписано, какая система ценообразования работает в гостиничном сервисе, в какие сезоны номера снять гораздо дешевле, и когда цены резко подлетают вверх.Насколько оправданы цены, достает ли качество до европейского и более бюджетного?Нет, Москва город дорогой, строительство не дешевое, и все хотят вернуть свои вложенные деньги быстрее.

 7. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more pleasant for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

 8. you’re in reality a just right webmaster. The site loading pace is amazing.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a
  excellent activity on this matter!

 9. XEvil – the best captcha solver tool with unlimited number of solutions, without thread number limits and highest precision!
  XEvil 5.0 support more than 12.000 types of image-captcha, included ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Steam captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 and (YES!!!) ReCaptcha-3 too.

  1.) Flexibly: you can adjust logic for unstandard captchas
  2.) Easy: just start XEvil, press 1 button – and it’s will automatically accept captchas from your application or script
  3.) Fast: 0,01 seconds for simple captchas, about 20..40 seconds for ReCaptcha-2, and about 5…8 seconds for ReCaptcha-3

  You can use XEvil with any SEO/SMM software, any parser of password-checker, any analytics application, or any custom script:
  XEvil support most of well-known anti-captcha services API: 2Captcha, RuCaptcha, AntiGate.com (Anti-Captcha.com), DeathByCaptcha, etc.

  Interested? Just search in Google “XEvil” for more info
  You read this – then it works! ;)))

  Regards, MashyDek7975

  P.S. Huge discounts are available (up to 50%!) for a short review about XEvil on any popular forum or platform. Just ask Official support for discount!

 10. Thanks for every other informative website.
  The place else may just I am getting that
  type of information written in such a perfect method?
  I’ve a undertaking that I am just now running on, and I’ve been on the look out for such information.

 11. Черноплодная арония – полезная на витамины, и на сайте https://aroniabio.ru можно приобрести натуральный сок из этой ягоды. С помощью сока можно повысить иммунитет, обогатить организм витаминами, и просто насладиться его вкусом. Есть сок чисто из ягоды, а есть – с добавлением льна и других продуктов, чтобы сделать его еще полезнее. На сайте можно прочитать, каким полезными свойствами обладает арония, и как помогает поправить здоровье. Уникальная возможность приобрести натуральный сок – вкусный, сладкий и полезный.

 12. Good time of day./ Hello. I know that I am writing off-topic, but I see that there are a lot of users sitting here. I need help from the male half of the population. Please help me choose a gift for my husband for Birthday. I know that he needs wireless headphones , but I don’t know which model to choose. I’m rummaging through the catalog, but I can’t decide. Who uses help, pliz. Still I want something high-quality.

 13. Wonderful work! That is the kind of info that should be shared around the net.
  Disgrace on the seek engines for now not positioning
  this submit upper! Come on over and talk over with my website .

  Thanks =)

 14. I feel that is one of the most vital info for me. And i’m satisfied reading your article.
  However should commentary on some general things, The web site taste is great, the articles is in point
  of fact nice : D. Good task, cheers